Moncofa al·lega davant de Costes la remodelació de l’av. Mare Nostrum

  • Alós: “La solució passa per la construcció d’espigons, no per desmantellar mitja avinguda; la casa no es comença per la teulada”

 L’Ajuntament de Moncofa ha presentat al·legacions al desmantellament de l’av. Mare Nostrum al sud de la gola de Masbó a Moncofa. El projecte que “envaeix, destrueix i ocupa al voltant del 50 % de la superfície de l’avinguda Mare Nostrum però amb això no amplia la superfície actual destinada a ús per als vianants ja que en redueix l’ample total i és fins i tot menor en algunes zones”.

D’altra banda, el projecte presentat no contempla cap de les actuacions proposades en la “Estratègia de defensa i propostes a les platges amb problemes erosius, considerant els efectes del canvi climàtic a Castelló Sud” i s’emmarca com una actuació complementària als espigons. És per això que des de l’Ajuntament es considera que és necessari primer realitzar l’actuació principal (la construcció d’espigons) i posteriorment, després d’una anàlisi detallada dels seus efectes, les secundàries o complementàries, i no al revés.

El document marc de totes les actuacions en el sud de Castelló, l’Estratègia, no contempla en cap cas modificar la línia de platja terra endins, ni de modificar l’amplària i configuració d’una avinguda principal vertebradora, com és l’avinguda Mare Nostrum de Moncofa. És per això que l’alcalde de la localitat, Wences Alós Valls, valora molt negativament la proposta, “en comptes d’aplicar l’estratègia i protegir la platja ens rendim als efectes adversos de les tempestes i retrocedim sense plantejar si més no la construcció d’espigons. Costes comença cedint, destruint, el 50 % de l’avinguda Mare Nostrum al sud del canal de Masbó però no sabem on acabarà”.

“La solució als problemes passa per la construcció d’espigons”, assegura l’alcalde, “com s’ha fet a Almenara i com es farà en Camí Cabres, recuperant part del terreny perdut enfront de la mar, i és una solució que s’està aplicant a escassos quilòmetres d’on ara es planteja simplement destruir i retirar-se”.

D’altra banda, en el document d’al·legació també s’afirma que la realització d’un cordó dunar produirà una obstrucció visual en tot el passeig modificant la visual i el paisatge de manera palesa “passant de disposar d’un corredor visual i paisatgístic amb la mar mediterrània com a teló, a visualitzar un mur de formigó i una duna artificial sobre aquest”. Produint a més una variació climàtica en la zona en imposar una barrera a la brisa marina que produirà sensibles increments de temperatura.

Les al·legacions també planegen, entre altres qüestions, com que part de l’actuació es realitza fora de la zona de domini públic marítim terrestre estatal, els efectes adversos sobre el trànsit rodat, el transport públic, les places d’aparcament, els accessos dels serveis d’emergència…

És per tot això per la qual cosa l’Ajuntament de Moncofa ha mostrat l’oposició a l’execució, “la solució és la construcció d’espigons, solució que planteja l’estratègia aprovada i no iniciar obres complementàries abans de començar la principal. No es comença la casa per la teulada”, afirma Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa.

Més notícies d'interés