Moncofa rescata el seu passat amb la publicació d’un llibre sobre l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna en la localitat

-La presentació tindrà lloc el 20 de juliol a les 19.30 h en el Centre Social de La Murà

-L’obra aprofundeix en la prospecció arqueològica realitzada en l’entorn del portal de Nules, la necròpolis àrab recentment descoberta i la restauració de la muralla medieval

L’Ajuntament ha editat en castellà i valencià l’obra Moncofa entre l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna (segles X-XVI), títol del llibre que es presentarà este dijous en el Centre Social de la Murà. Els seus autors, José Francisco Albelda García i Lorenzo Carballo Calabuig, seran els encarregats de donar a conéixer esta nova publicació editada per l’Ajuntament. L’alcalde, Wences Alós Vals, ha destacat el compromís del consistori “per a donar a conéixer el nostre passat i les nostres arrels històriques. Este llibre naix a partir de les troballes arqueològiques en l’obra de conversió en zona de vianants del carrer Trinitat on es va localitzar una necròpolis àrab, el portal de Nules i una muralla enterrada de la qual es desconeixia la seua existència, a més de restauració de la muralla ja coneguda. L’excavació arqueològica realitzada al voltant del portal de Nules ens va permetre recuperar part del nostre passat i la publicació d’este llibre fa possible que eixe passat ja mai més torne a estar enterrat en l’oblit.”

Es tracta del tercer llibre de la col·lecció històrica “Beniesma”, que ja compta amb dues publicacions Reconstruir Moncofa: la actuación de la Dirección General de Regiones Devastadas (1939-1957) (1920) i Historia del Grao de Moncofa. De poblado marinero a vila de veraneo (1922).

Moncofa entre l’Edat mitjana i l’Edat Moderna (segles X-XVI) mostra els documents històrics més rellevants per a la localitat en este període. Ho fa a través de l’arqueologia i les troballes realitzades en el centre històric en els últims vint anys. Els autors han contextualitzat cada època. Per a fer més atractiva l’edició, el llibre s’ha il·lustrat de manera que els lectors i lectores podran veure l’evolució urbana de la vila.

L’historiador i arqueòleg local José Francisco Albelda García i l’arqueòleg Lorenzo Carballo Calabuig s’han submergit en el passat per a donar-lo a conéixer d’una manera atractiva i didàctica. A més, després de l’acte de presentació s’efectuarà una visita a l’exposició “Desenterrant el Passat”, en el Museu d’Història i Etnologia, al carrer Major número 4.

El compromís de Moncofa per donar a conéixer i valorar la seua història s’ha posat en relleu amb la sèrie històrica Beniesma, la restauració de la muralla, el Museu d’Història i Etnologia, els panells informatius que guien al visitant pels enclavaments més singulars del passat o les visites guiades que s’organitzen este estiu tant en la vila com en el Grau per a explicar a veïns i visitants una història que es remunta en els segles.

Més notícies d'interés