Moncofa al·lega contra el “dur reglament” de Costes

  • S’han presentat al·legacions en 18 matèries
  • Concentració el pròxim dissabte per la defensa del litoral

“Les modificacions que es volen aprovar en el Reglament General de Costas contenen elements molt agressius que facilitaran la confiscació o expropiació de terrenys, ja siguen públics com privats. Les nostres al·legacions van encaminades a mantindre els criteris tal com estaven, amb criteris no tan durs i menys confiscadors per a mantindre el litoral i les estructures urbanes tal com les coneixem”, ha defés l’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls.

L’Ajuntament de Moncofa ha emés 18 al·legacions al projecte de Reial decret pel qual es modificaria el Reial decret 876/2014, de 10 d’octubre, pel qual es va aprovar el Reglament General de Costes. Cal destacar que la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va declarar nul el Reial decret 668/2022 que va modificar el Reglament General de Costes, per omissió del tràmit de consulta pública. Ara, davant la repetició de la situació, des de Moncofa s’advoca per mantindre uns criteris més flexibles quant a la resposta als temporals per part de l’Administració, i guardar una norma de 5 ocasions i en un període de 5 anys per a constatar la concurrència d’episodis i prendre decisions en el territori.

En el mateix sentit, les al·legacions defenen la prohibició d’iniciar procediments de partió del domini públic marítim terrestre quan hi ha en marxa expedient de protecció de la costa o de modificació del seu estat. Al mateix temps, es demana que abans d’efectuar una partió sobre qualsevol territori es duguen a terme projectes de protecció de costa i conservar, d’esta manera, el patrimoni natural i paisatgístic existent. A més, es presenta la modificació per a preveure la possibilitat d’executar passejos marítims en la zona de domini públic.

“Moncofa, igual que altres milers de pobles a Espanya, és un poble costaner. Hem de salvaguardar la seua integritat, la seua estructura urbana, l’entrellaçat viari i l’arquitectura civil present a l’entorn d’influència del municipi. Si s’ha de modificar, és perquè no existeixen alternatives d’actuació possible sobre la mar”, ha explicat el primer edil del municipi.

Concentració dissabte que ve

Cal recordar que la plataforma Espigons Ja – Platges de Moncofa (conformada per les tres associacions veïnals de les platges de Moncofa i tots els partits amb representació a l’Ajuntament) té convocada una concentració per al dissabte que ve 30 de març a les 12 h enfront de l’Oficina de Turisme per la regeneració del litoral i en contra dels enderrocaments.

A la concentració s’ha convidat a totes les corporacions dels pobles veïns de la costa sud de Castelló i es reivindicarà «la necessitat d’exigir a Costes la regeneració de la costa. No han de gastar recursos ni diners a derrocar més cases ni a atemptar contra més famílies, sinó a protegir el turisme, el patrimoni i la història dels pobles costaners”, afirma l’alcalde i portaveu Wences Alós Valls.

Més notícies d'interés