El Suprem anul·la la modificació del reglament de Costes de 2022

-W. Alos Valls: “És una gran notícia per a la nostra costa, estudiarem si sol·licitem la nul·litat de la partió en marxa que expropiava la nostra costa”

-La modificació impulsada pel govern de Pedro Sánchez facilitava partions més agressius

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha valorat com “una gran notícia l’anul·lació del Reial decret que va reformar en 2022 el Reglament General de Costes, un reglament impulsat pel Govern de Pedro Sánchez, molt més agressiu i que ens expropiaria a veïns i Ajuntaments les seues propietats”. Segons ha informat el Consell General del Poder Judicial: “La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha declarat nul el Reial decret 668/2022 que va modificar el Reglament General de Costes, per omissió del tràmit de consulta pública. El tribunal estima així el recurs presentat per la Plataforma d’Afectats per la Partió de Costa Formentera”.

El primer edil ha lamentat que “la manera d’actuar del Govern queda en evidència, ja que el Suprem l’ha anul·lat per l’omissió del tràmit de consulta pública, és a dir, un element bàsic en la nostra democràcia, com és donar veu als afectats”.

Davant d’esta resolució del Suprem, l’Ajuntament de Moncofa ja s’ha posat a la feina. “Hui mateix estem analitzant si sol·licitem la nul·litat de la partió de la costa de Moncofa que té en marxa Costes. En el seu moment ja ho vam recórrer sol·licitant que no s’aplicara el reglament que ara ha sigut anul·lat, un reglament que era molt perjudicial per a Moncofa, els seus veïns, mateix  municipi i tota la costa valenciana”, ha assenyalat Wences Alós.

Arrabassar 37.000 metres quadrats a Moncofa

Cal recordar que la Direcció General de Costes plantejava arrabassar a Moncofa 37.000 metres quadrats de terrenys amb la partió que pretenia executar entre el marge esquerre del riu Belcaire i l’inici de l’avinguda Mare Nostrum. Es tracta de sòl de propietat municipal que passaria a ser de domini públic marítim terrestre, perdent l’Ajuntament la titularitat d’este. La proposta de la Direcció General de Costes era encara més agressiva que anteriors partions i augmentava la superfície dotacional municipal afectada per servitud de protecció, afectant-se 5.500 metres quadrats més.

Wences Alós Valls ha defés que “primer s’hauria d’actuar protegint i recuperant el terreny perdut per la mateixa acció de l’Estat i després plantejar-se si la partió és necessària, i no a l’inrevés. La mar es menja terreny i Costes sempre ens en vol llevar encara més”.

“Primer defendre i després ja es veurà si és necessari fer partions”, afirma l’alcalde. “Davant la inacció de l’estat, que també és culpable de part de la regressió per la construcció d’embassaments i ports, els partions del Govern comporten l’expropiació de propietats legalment adquirides i construïdes, com per exemple el centenar de cases que es veuen afectades per una altra partió a Dénia”.