Moncofa, 23 de juliol de 2024.- Moncofa ha viscut el desembarcament de la imatge de Santa Maria Magdalena, una tradició amb més de sis segles d’història, que ha congregat milers de persones a la platja del Grau. La processó marinera més antiga de la Comunitat Valenciana és una mostra de fervor i d’emocions. La imatge de Santa Maria Magdalena ha estat desembarcada, portada pels mariners vestits per a l’ocasió.
El desembarcament està declarat com a Festa dInterès Turístic Provincial. Des del port de Borriana la imatge va navegar fins albirar les platges de Moncofa. Un cop davant de la costa moncofina les salves van anunciar la seva arribada. Les emocions han estat a flor de pell en el moment en què els mariners s’han llançat a l’aigua per treure la santa fins a la riba per després portar-la en processó fins a l’ermita.
Com marca el costum després del desembarcament, s’han recitat els versos de lloa a Santa Maria Magdalena per després continuar amb el recorregut de la processó fins a l’ermita on s’ha celebrat una missa cantada per la coral parroquial Santa Maria Magdalena de Moncofa.
Al comitè de benvinguda no hi ha faltat la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, Wences Alós Valls, la reina de les festes, Sonia Gonzáles Julià i la seva cort d’honor, i el Conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, així com autoritats , veïns i visitants que s’han sumat a la benvinguda.
La llegenda explica que, estant de tornada Alfons V de Nàpols i camí de València, la seua embarcació va ser sorpresa per una forta tempesta, i Moncofa es va convertir en el seu nou destí. Portava una imatge de Santa Maria Magdalena i en record d’aquest moment cada any es reviu l’arribada d’aquesta imatge a la platja. Tal com diu la dita popular “Santa Maria Magdalena la portaven per la mar la duien de Marsella i a Moncofa va parar”.
La nit va arribar el colofó a la jornada més important de les festes de Moncofa amb el xut d’un castell de focs d’artifici al mar, a càrrec de la pirotècnia de Reis Martí de Borriana.