Moncofa aconsegueix espigons per al Grau

  • Costes aprova el plec de prescripcions tècniques per a tot el Grau de Moncofa
  • Wences Alós Valls: “les mobilitzacions han donat els seus fruits, és un èxit de tots”

La Direcció General de la Costa i la Mar (Costes) ha aprovat el plec de prescripcions tècniques de la “redacció del projecte constructiu enfront del litoral de les platges de Masbó i el Grau en el terme municipal de Moncofa”, o el que és el mateix: un contracte per a la redacció del projecte de defensa del litoral a les platges del Grau de Moncofa per un import de 111.058,83 euros i amb un termini d’execució de 12 mesos.

La licitació de la redacció del projecte és el primer pas per a la futura construcció dels demandats i necessaris espigons que protegisquen el Grau de l’apressant regressió costanera. L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha assenyalat que “ho valorem molt positivament, perquè finalment el Govern ha escoltat la justa demanda dels veïns de Moncofa”. El primer edil ha emfatitzat que es tracta “d’un èxit compartit per tots els components de la Plataforma Espigons Ja – Platges de Moncofa. I és que els veïns i estiuejants de Moncofa han vist com les obres de defensa del litoral han passat d’Almenara a Nules, saltant-se de manera injustificada Moncofa. Ara, després d’anys de reivindicacions, esperem que comencen en breu les obres al camí Cabres i les continuen amb les del Grau”.

Però l’aprovació del plec de prescripcions tècniques és només el primer pas per a la construcció d’espigons a la platja del Grau ja que el procediment té “uns terminis molt llargs i que fins que finalitze la construcció poden passar 5 o 6 anys, fins i tot més”, ha precisat l’alcalde que també ha explicat que “hem de tindre en compte que la redacció del projecte, el termini del qual és de 12 mesos, es veu interrompuda, per exemple, pels informes mediambientals que ho posen en suspensió i en el cas de les obres del camí Cabres estem així més d’un any”.

Cal recordar que des que en 2011 es va aprovar l’Estudi de Cantàbria, i en 2015 l’Estratègia de defensa del litoral entre els llocs de Sagunt i Castelló, a Moncofa no s’ha realitzat ni una sola obra. Wences Alós Valls ha lamentat que “han passat els anys i estem igual, bé, molt pitjor, perquè la regressió ha anat a més i el Govern en lloc de protegir ha plantejat unes partions més agressives i la demolició d’habitatges que formen part del nostre patrimoni històric, cultural i etnològic”.

Concessió de l’avinguda Mare Nostrum

Costas té encara més plans al Grau de Moncofa. Així, ha plantejat la conversió en zona de vianants total de l’avinguda Mare Nostrum. Este vial es troba íntegrament dins de la demarcació marítima-terrestre. En este sentit des del Servei Provincial de Costes han exposat un nou projecte després de les al·legacions presentades pel municipi. En esta resposta l’Estat planteja eliminar el trànsit rodat de la principal artèria de la façana marítima de la localitat.