Aprovat el projecte de l’IES Palafangues a Moncofa

  • El projecte es remetrà a la Generalitat sol·licitant un augment de la dotació econòmica

L’Ajuntament de Moncofa ha aprovat en Ple el projecte bàsic i d’execució de l’institut Palafangues que es construirà en el municipi. Així doncs, el costós procés administratiu per a iniciar les obres està prenent un full de ruta positiu perquè la joventut de Moncofa puga estudiar secundària en el municipi. El projecte està inclòs en el Pla Edificant de la Generalitat Valenciana i té un cost de 14.786.859,12 euros. L’últim pas ha sigut la supervisió per la Diputació de Castelló del projecte que inclou modificacions i que serà en breu traslladat a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport sol·licitant una ampliació considerable en l’import de l’obra.

“El projecte ha posat de manifest un important increment en la dotació econòmica per a poder fer front a dos aspectes fonamentals. D’una banda, s’han modificat els mòduls prèviament licitats perquè estan fora del mercat, fet que ha repercutit negativament en altres projectes fins i tot paralitzant la seua construcció. D’altra banda, l’antic terreny de marjal on s’alçarà l’institut obliga a realitzar un pivotatge i una fonamentació que no es creien necessaris inicialment”, ha explicat Wences Alòs Valls, alcalde de Moncofa.

Així doncs, el consistori va aprovar en Ple estes modificacions i continua treballant com a màxim interessat a disposar el més ràpid possible el centre educatiu. “El futur educatiu de les noves generacions de Moncofa és una prioritat per al consistori. Ens reunim amb el president de l’AMPA del CEIP Avel·lí Corma per a informar i comunicar les novetats del projecte, perquè sàpien de primera mà com avança l’IES on estudiaran els nostres xiquets i xiquetes”, ha afegit el primer edil.

IES amb cicles formatius d’Hostaleria i Turisme, i Imatge Personal

Cal recordar que el projecte es va iniciar quan l’Ajuntament a través l’alcalde, Wences Alós Valls, juntament amb la llavors regidora d’Educació, Ana Gracia Vilalta, la directora, Mariví Martí, i representants de l’AMPA del col·legi públic es van reunir amb el director territorial d’Educació, que va rebre la sol·licitud d’un nou institut per a la localitat de manera favorable.

La sol·licitud versava sobre un institut que descongestionaria l’IES de Nules i que volia nàixer amb ESO, Batxillerat i mòduls. Si bé des d’un principi es va donar per segur la concessió de l’ESO i el Batxillerat, el fet de dotar-lo amb mòduls no estava tan clar a pesar que el mòdul d’Hostaleria i Turisme sol·licitat és molt adequat a la població i no és present en cap centre entre València ciutat i Castelló de la Plana.

Davant la perspectiva que l’opció dels mòduls fora descartada, una nova representació de l’Ajuntament i l’AMPA es va traslladar a la Conselleria d’Educació a València insistint en la conveniència de dotar l’IES Palafangues també de mòduls, apuntant ja el mòdul d’Hostaleria i Turisme, i el d’Imatge Personal (Perruqueria), i es va acceptar un any després la introducció dels mòduls per part de Conselleria.

Després va vindre l’inici dels tràmits del programa EDIFICANT, pel qual la Conselleria trasllada als ajuntaments la competència per a la construcció de les infraestructures educatives, amb els consegüents tràmits de redacció de contracte del projecte, licitació, adjudicació, redacció, supervisió i finalment aprovació del projecte pel Ple de la corporació. Està ara pendent l’ampliació de la partida econòmica per part de la Generalitat per a poder començar els tràmits relacionats amb l’obra pròpiament dita.

Per a l’alcalde Wences Alós Valls, “es tracta de tràmits enrevessats i llargs als quals els ajuntaments no estan acostumats, ja que al ser una competència de la Generalitat mai abans l’havien hagut de fer, però hi hem posat tots els mitjans al nostre abast pel bé de la nostra població”.