• W. Alós Valls: “Celebrem que, per fi, arriben unes obres tan demandades pels veïns”
• Mari Carmen Ferri: “L’ampliació de les instal·lacions ha de vindre acompanyada d’una atenció 24 h i de més serveis”

La Conselleria de Sanitat ha adjudicat, per fi, les obres d’ampliació de l’ambulatori de Moncofa. Esta obra contempla treballs de reforma en l’àrea d’extraccions i tractaments, en pediatria, en cinc consultes de medicina de família, a l’àrea d’atenció a la dona i en treball social.
L’empresa adjudicatària de l’obra ha estat URBASUR ACTIVIDADES DE CONSTRUCCIÓN Y SERVICIOS, SL per un import d’1.139.103,29 EUR; va ser l’única oferta presentada.
L’alcalde de la localitat, Wences Alós Valls, es congratula que “per fi s’haja adjudicat l’obra, després dels problemes que hi va haver per part de Conselleria per acceptar la cessió del terreny. Problemes que ja han quedat enrere i ens quedem amb la part positiva que les obres començaran en breu”.
D’altra banda l’Ajuntament de Moncofa considera que és ineludible mantindre una reunió amb la consellera de Sanitad per tractar l’ampliació dels serveis que presta a l’ambulatori de Moncofa. Des de la Regidora de Sanitat s’ha sol·licitat repetidament mantindre una reunió amb la mateixa consellera de Sanitat per tractar este assumpte sense obtindre cap tipus de resposta.

Ampliar pediatria, un metge de família i atenció 24 hores
Mari Carmen Ferri assegura que “a hores d’ara ja comença a ser urgent una ampliació de l’horari de pediatria, i també considerem necessari un metge de família més, perquè la ràtio metge-pacient supera amb escreix el recomanat, així que hauria d’haver quatre metges de família a Moncofa en lloc dels tres actuals. A més, entenem que el més important és disposar d’una atenció continuada de 24 hores, quan actualment de 9 de la vesprada a 8 del matí hem d’anar a Urgències de Nules perquè a Moncofa no hi ha servei mèdic. Després de vore com ha crescut la població els últims anys, que augmenta molt més amb els visitants en els mesos d’estiu, és ja una necessitat urgent”.
Com ja ha insistit diverses vegades Mari Carmen Ferri, regidora de Sanitat, “l’ampliació dels serveis que ofereix la Conselleria al poble és una cosa que fa temps que venim reclamant però que, ara, hauria de ser factible una vegada que la Generalitat ha adjudicat ja les obres d’ampliació de l’ambulatori”.
Wences Alós Valls es mostra satisfet perquè la Generalitat adjudique ja les obres: “Lamentem que hi haja hagut tant retard, en cap cas per culpa de l’Ajuntament, i esperem que siga ja una qüestió del passat i que, ara, la Generalitat complisca els terminis que ha previst perquè els veïns puguen tindre uns serveis de qualitat en unes instal·lacions adequades”.

Publicat al perfil del contractant de la Generalitat
La Generalitat ha publicat en el seu perfil del contractant l’adjudicació de les obres per 1,1 milions d’euros i ha estimat un període d’execució de 15 mesos. D’aquesta manera, si compleix els terminis fixats, l’ambulatori podria estar obert al final de 2022.
Tal com ha confirmat la mateixa Conselleria de Salut, l’ampliació del nou centre de salut es desenvoluparà, d’una banda, a la zona de la parcel·la on s’ubica l’actual centre de salut, com en la parcel·la adjacent a este, cedida per l’Ajuntament de Moncofa per a este fi; per tant, la parcel·la resultant on s’ubicarà l’actual centre de salut i l’ampliació d’esta serà de 1.233 metres quadrats.
Les obres suposaran una intervenció de renovació en l’actual centre de salut que afecta una superfície de 263,14 metres quadrats, mentre que l’ampliació de la nova planta suposarà un increment de la superfície de 577,66 metres quadrats.
Segons informa la Conselleria de Salut, el pla funcional que es desenvoluparà per a esta ampliació consisteix en una àrea d’extracció i tractament, amb una sala per a extraccions i tractaments; àrea de pediatria, amb dues consultes; àrea de medicina familiar, amb cinc consultes; àrea d’atenció a la dona, amb una consulta de comare i una sala d’educació de maternitat, així com a àrea de treball social, amb una oficina.

L’Ajuntament va cedir el solar, per segona vegada, fa un any
Cal recordar que fa quatre mesos, l’Ajuntament de Moncofa va tornar a insistir a la Generalitat perquè escometera ja les obres per ampliar l’ambulatori. I ho va fer la regidora Mari Carmen Ferri perquè es tracta d’un projecte que està pendent des de mitjans dels anys 90 i que s’ha anat retardant per diferents motius. Però ja en el Ple de maig de 2020 es va tornar a aprovar la cessió, per segona vegada, de la parcel·la de l’Ajuntament on s’ha de dur a terme l’ampliació de les instal·lacions i que, al seu torn, permeta també ampliar els serveis sanitaris que reben els veïns de la vila.
Cal recordar que l’equip de Govern de Moncofa va tornar a reclamar al gener a la Generalitat que emprenguera d’una vegada la construcció del nou ambulatori després de molts anys de demores davant el perjudici que està causant als veïns del municipi. Esta necessitat es fa més urgent encara en este moment de crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus i quan la Conselleria de Sanitat ha decidit tancar el centre de salut auxiliar des de començaments d’any i durant tots els caps de setmana.
I és que l’Ajuntament de Moncofa ha hagut d’aprovar sengles acords plenaris per a la cessió a la Generalitat del solar per a l’ambulatori (el primer de desembre de 1994 i el segon de maig de 2020). El Ple municipal va haver de repetir esta cessió davant la inacció de la Generalitat, que ni acceptava la cessió anterior, perquè considerava que calia modificar les condicions després de tants anys sense escometre les obres, ni renunciava a la cessió perquè es pogués cedir de nou a les noves condicions que reclamava ara.