• Alós considera “imprescindible una reunió que facilite la coordinació entre la Diputació i els ajuntaments”
  • “La Generalitat ha de contribuir amb 1 milió d’euros en la lluita directa contra els mosquits”

Moncofa 04/09/2019. L’alcalde de Moncofa, Wences Alós, s’ha dirigit al president de la Diputació, Josep Martí, per a sol·licitar algunes reunions d’àmbit provincial en les quals s’explique el mètode d’actuació davant la possible presència de mosquits. “Moncofa no ha patit la presència d’esta plaga este estiu, prova que els treballs realitzats han sigut els correctes; no obstant això, si es produeixen episodis repetitius de pluges seguits d’altes temperatures esta plaga tornarà a aparéixer amb virulència i, per tant, considerem imprescindible la coordinació de la Diputació amb ajuntaments”.

L’alcalde de la localitat considera que la reunió hauria d’haver-se realitzat ja el mes de juliol “tan prompte com el dispositiu es va posar en marxa, però en estos moments, amb l’arribada de les primeres pluges, és inajornable”. I és que l’Ajuntament de Moncofa ja va intentar contactar amb el president de la Diputació al juliol per a tractar l’assumpte; no obstant això, des de la Diputació van al·legar problemes d’agenda per a mantindre una reunió entre l’Ajuntament de Moncofa i la Diputació, i davant la importància de “coordinar de forma efectiva la lluita contra esta plaga” s’ha decidit sol·licitar la reunió via correu electrònic.

“Els ajuntaments estem molts anys abandonats per la Generalitat en la lluita contra esta plaga i ara que la Diputació, al final de la passada legislatura, sota el mandat de Javier Moliner, va decidir implicar-se, trobem a faltar un contacte directe amb els pobles”, afirma Alós.

Per al màxim representant de Moncofa, “la Generalitat ha d’implicar-se amb més mitjans; està bé que es realitzen proves amb mascles estèrils, però la Generalitat és la institució amb major poder econòmic i ha de contribuir, a més, amb almenys el mateix import amb què ho fa la Diputació en la lluita directa contra aquesta plaga: un milió d’euros”.

El màxim responsable municipal també considera que ha de ser la Generalitat la que realitze els tractaments aeris, si es descarta l’avioneta via helicòpters o drons ja que d’esta forma “controlarien l’aplicació aèria de forma més directa i els ciutadans per fi percebrien que no estan abandonats a la seua sort” i és que cal recordar que l’any passat, el sector hostaler va patir importants pèrdues per la presència d’esta plaga i que fins i tot quadrilles de collidors de cítrics van haver d’abandonar els camps en els quals estaven treballant per la massiva presència d’este insecte.