L’alcalde de Moncofa, Wences Alós, juntament amb el primer tinent d’alcalde, José María Andrés, i el regidor d’urbanisme han presentat un pla d’inversió triennal d’obres de clavegueram per import de 1,2 milions d’euros. La presentació ha tingut lloc en el saló de plens de la localitat i la inversió principal consistirà en 907.137 euros destinats a la substitució del conducte principal d’aigües residuals que travessa el grau de Moncofa pels carrers Almirall Cervera i Peruga. L’obra creuarà el grau de nord a sud al llarg de 800 metres travessant l’avinguda del Port i té una especial complexitat. S’estima que els primers 340 metres discorreran a una profunditat mitjana de 2,8 metres i, per tant, per davall del nivell freàtic; per això, caldrà utilitzar el sistema de cable/estaca. Este sistema de construcció consisteix en la instal·lació d’unes pantalles, prèviament a la retirada de les arenes, que porten incorporades unes bombes d’extracció d’aigua que eviten els corriments de terra. Sistema que ja s’ha hagut d’utilitzar en les primeres fases de la substitució d’este conducte, des del seu inici en el bombament del carrer Germans Pinzón.

Wences Alós Valls va exposar que “durant la passada legislatura hem invertit 1.000.000 €; no obstant això, la falta d’inversions de les administracions anteriors fan que hàgem d’incrementar la quantia”. I és que Alós critica “que durant els anys en què l’Ajuntament tenia grans ingressos no es van escometre estes obres i ara estem canviant col·lectors amb prop de 50 anys d’antiguitat”. També lamenta que en la passada legislatura l’oposició va impedir una inversió de 800.000 euros en clavegueram “que haguera significat un gran avanç en esta matèria. I que si no ens hagueren impedit realitzar esta inversió, amb  càrrec a romanents, en estos moments tindríem molt avançat i una major disponibilitat de fons per a altres necessitats, com les sentències judicials”.

El pla contempla la renovació del principal col·lector de la platja de Moncofa en tres anualitats a partir de 2020. En la primera anualitat l’obra s’estima en 370.774 euros i les actuacions discorrerien pel carrer Almirall Cervera i uns 46 metres del carrer Peruga. La segona anualitat continuaria al carrer Almirall Cervera al llarg de 320 metres per a finalitzar l’any 2022 amb l’execució de 270 metres en el mateix carrer fins a l’av. Mallorca.

El pla també té en compte un marge per a realitzar actuacions d’urgència que reserva uns 30.000 euros en el primer any i 25.000 per al segon, i es deixen disponibles 161.000 euros el tercer any per a una inversió encara pendent de determinar.

Cal recordar que l’Ajuntament de Moncofa va haver de realitzar una obra amb caràcter d’urgència al juny d’enguany en l’inici d’esta conducció en la qual ja va invertir 100.000 euros i s’espera que la setmana vinent inicie les obres del Pla 135 – 2019, de la Diputació de Castelló, per un import de 105.000 €.