• Wences Alós Valls: “Si volen ajudar de veritat han de fer un pas més per a recuperar este sector que han abandonat”
  • Reclama que la Diputació recupere els 100.000 euros d’ajuda que va instaurar Javier Moliner i que la Generalitat n’invertisca uns altres 200.000

L’alcalde de Moncofa reclama a totes les administracions públiques un suport decidit al món taurí i que la Generalitat s’implique complementant l’ajuda de la Diputació de Castelló i aporte 200.000 euros. Wences Alós Valls, que ha denunciat reiteradament la “repressió política que pateix el bou al carrer per part del Consell”, considera que “si el Consell vol rectificar ara és el moment, que complemente l’ajuda de la Diputació igual que s’ha fet amb l’ajuda als autònoms en el COVID”.

En este sentit, l’alcalde recorda que el Pla Resistir consistia en una ajuda econòmica en la qual la Generalitat aportava el 66 % mentre que les diputacions i ajuntaments sufragaven el 33 %.

Alós Valls considera també que la Diputació de Castelló hauria d’ampliar les seues ajudes fins almenys els 100.000 euros i destinar-les no sols a les penyes, sinó també als ajuntaments que organitzen activitats taurines, “ja que en moltes poblacions, especialment les més menudes, són les corporacions locals les que organitzen els festejos taurins, ja que ni tan sols existeixen penyes”.

L’alcalde de Moncofa recorda que “aquesta demanda ja li la vaig traslladar al president de la Diputació en la minicimera d’alcaldes de la Plana Baixa, i espere que siga acceptada amb un suport ferm per part de la Generalitat”. No es tracta només del que han pogut perdre les ramaderies, sinó també altres sectors com el dels transportistes o el de l’hostaleria molt especialment, perquè és un dels que es dinamitzen més amb esta mena de festejos i generen molts llocs de treball.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha fet estes valoracions després d’anunciar-se la línia de subvencions de la Diputació de Castelló per 90.000 euros enguany per a les associacions que organitzen activitats taurines. Alós considera que “la subvenció de la Diputació de Castelló per a enguany és quasi lletra morta. Es tracta de la mateixa línia d’ajudes que va traure Javier Moliner fa ja cinc anys, però reduïda en concedir ara 10.000 euros menys i que, a més, a penes ajudarà unes poques penyes perquè ja ha finalitzat pràcticament la temporada taurina i han estat prohibits els bous al carrer fins fa uns pocs dies, mentre que les falles es permetien des del mes de setembre”.

En esta línia, Wences Alós Valls argumenta que “la subvenció que va introduir Javier Moliner va ser un gran pas avant en un moment en el qual ja percebien alguns atacs al món del bou. Una vegada fet eixe pas, ara cal anar més enllà i dirigir eixes ajudes, a més de les penyes taurines, també als ajuntaments que organitzen festejos taurins a la província”.

“I si volem recuperar estos sectors no n’hi ha prou amb les fórmules d’abans, sinó que la Generalitat ha d’implicar-se perquè és el principal motor de l’Administració en la Comunitat Valenciana i ja és hora que deixe de discriminar el món dels bous i secundar-lo de veritat com un pilar de les nostres tradicions i un motor econòmic per a la nostra hostaleria”, ha explicat Wences Alós Valls.

L’alcalde de Moncofa conclou que “si de veritat volen demostrar el seu suport a les tradicions taurines de la província, la Generalitat i la Diputació han d’anar més enllà i ampliar la línia de subvencions per a recuperar un sector molt castigat per la crisi del coronavirus”.