• Wences Alós Valls: “No han volgut donar prioritat alta, però almenys s’han compromés a reparar i reforçar els espigons”
  • Ha insistit que es done prioritat alta en la reunió amb la directora general de Costes i el subdirector general de Protecció de la Costa

L’alcalde de Moncofa ha mostrat la desesperació a la Direcció General de Costas davant la lentitud per a la posada en marxa de les obres per a protegir el litoral del municipi. Així, Wences Alós Valls ha lamentat que després de deu anys d’espera el Govern seguisca sense concretar quan començaran les obres per a evitar que tempesta rere tempesta es reproduïsquen els desperfectes en el litoral del poble.

Wences Alós ha assenyalat que “ens han transmés que segueixen a l’espera de l’informe mediambiental per a procedir a la licitació de l’obra, encara que de moment segueix en la fase de redacció del projecte a l’espera d’eixe informe”. Així ho ha explicat després de la reunió que ha mantingut amb la directora general de Costas, Ana María Oñoro, i el subdirector general de Protecció de la Costa, Ángel Muñoz.

“És exactament el mateix que fa un any i, encara que ells diuen que sí que s’ha avançat, a efectes pràctics estem en el mateix punt que llavors. Hem sol·licitat que tracten el tram litoral del Grau de prioritat alta en lloc de prioritat mitjana ja que estem molt preocupats perquè si en la zona declarada ja de prioritat alta ja portem 10 anys sense que s’haja iniciat encara, necessitem que s’inicien els passos en la resta de zones. Però ens han dit que no”.

La part positiva d’esta reunió, diu Wences Alós Valls, és que “els he sol·licitat també que estudien l’estat dels espigons davant del Grau de Moncofa i, almenys, procedisquen a reparar-los i reforçar-los, a la qual cosa sí que han accedit”.

No obstant això, l’alcalde de Moncofa no ha eixit content de la reunió amb els màxims responsables de Costas en el Govern perquè “eixim igual que en les últimes reunions, amb bones paraules però seguim sense avançar en el projecte ni hem obtingut cap compromís de dates per a fer unes obres molt importants per als veïns i el teixit econòmic de Moncofa”.

Danys constants en totes les tempestes

Cal recordar que ja a començament d’any l’alcalde va reclamar al Govern que imprimira més urgència a estes actuacions a l’hora de garantir les infraestructures del litoral del municipi i que genera greus desperfectes cada vegada que es produeix una tempesta. Això va tornar a succeir al començament de gener amb la tempesta Filomena, i anteriorment amb Gloria.

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, explicava llavors que era “lamentable que en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 el Govern seguisca sense contemplar una dotació econòmica suficient per a escometre esta millora fonamental per a la seguretat dels propietaris de la costa, així com per a millorar les oportunitats del sector hostaler i comercial de Moncofa”.

“La inacció del Govern central respecte als projectes de defensa del litoral provoca que, cada pocs mesos i sempre que hi ha un temporal, es patisquen inundacions i danys, moltes vegades de gravetat. Moncofa és un referent turístic a l’estiu, però a l’hivern el Govern ens condemna a no poder-ho ser també i que es puga allargar la temporada alta a causa d’esta inacció, la qual cosa perjudica molts xicotets empresaris i autònoms del poble”, lamentava Alós Valls.

La realitat és que esta falta d’infraestructures en el litoral és un fet que s’arrossega des de fa una dècada i l’efecte de les tempestes i de l’onatge no són solament qüestió del canvi climàtic, sinó també de la falta d’actuacions del mateix Govern central, amb la barrera del port de Borriana, que agreuja els efectes perjudicials cap al sud.