• Wences Alós Valls: “No ha d’hipotecar la seua capacitat amb una lleialtat mal entesa al germà major que és la Generalitat”
  • Va aprofitar la cimera amb alcaldes de la Plana Baixa per a sol·licitar un suport real per a la celebració dels bous al carrer amb la col·laboració de la Generalitat

.L’alcalde de Moncofa va fer ahir una defensa de la gestió municipal i del paper de la Diputació de Castelló en la cimera d’alcaldes i alcaldesses de la Plana Baixa celebrat a Borriana. Però Wences Alós Valls va lamentar que s’estiga distorsionant este paper i va reclamar que “és necessari que la Diputació torne a ser l’ajuntament d’ajuntaments, especialment dels més xicotets, no sols en subvencions sinó també en serveis”.

Durant la seua intervenció en la trobada d’alcaldes i alcaldesses, Wences Alós Valls va agrair el treball realitzat per la Diputació durant la pandèmia i també el del Consorci Provincial de Bombers, que sempre està, però que ha sigut més visible que mai estos últims mesos.

També va incidir que “vull tornar a reivindicar una Diputació independent. Una Diputació amb criteri propi i que impulse projectes propis, que no hipoteque la seua capacitat amb una lleialtat mal entesa amb el germà major que és la Generalitat. Cal recordar que la Generalitat Valenciana té un pressupost superior a 20.000 milions d’euros mentre que el de la Diputació és inferior als 200 milions”.

En esta línia, Wences Alós Valls va tornar a traslladar “l’oposició de l’Ajuntament de Moncofa a la fórmula que en el finançament dels projectes conjunts corresponga un terç de la Generalitat, un terç de la Diputació i un terç dels ajuntaments. S’està col·laborant per a convertir a la Diputació en un ens innecessari, quan realment ha de ser l’ajuntament d’ajuntaments, i especialment dels més menuts”.

Suport de veritat per als bous al carrer

L’alcalde de Moncofa ha celebrat que la Diputació de Castelló torne a invertir en mesures de suport a favor dels festejos taurins amb 90.000 euros. “Però he de reconéixer la decepció que simplement es tracta de recuperar la mateixa ajuda que s’ha donat tots els anys, i que ja va traure Javier Moliner en 2015 per un import de 100.000 euros, un import superior i al qual podien tindre accés totes les associacions culturals taurines durant tot l’any, mentre que ara la subvenció només podran demanar-la les penyes que facen bous al carrer en el que queda d’any”, ha assenyalat.

Per aqueix motiu, Wences Alós Valls ha sol·licitat al president de la Diputació “que augmente l’ajuda a 100.000 euros a favor de la realització de penyes i ajuntaments que realitzen festejos taurins amb inici 1 de gener de 2022, perquè els ramaders, transportistes i restaurants necessiten que quede clar que els governs de la Generalitat i Diputació deixa de maltractar-los”. “I a més que es convide a participar a la Generalitat amb una aportació de 200.000 euros, i així que es convertira en una ajuda potent, per a revertir la repressió política que s’ha realitzat contra el món del bou”, ha indicat.

L’alcalde de Moncofa també s’ha unit a la demanda de l’alcalde de la Llosa en la sol·licitud d’un vial supramunicipal des d’Almenara a Borriana, per la costa, “que unisca tots els nostres municipis”. “Convertir el camí Serratelles en un camí provincial. Moncofa no té cap camí provincial i per tant no es beneficia de les actuacions de la Diputació, però en aquest cas sí que seria molt útil perquè uneix diversos municipis de la Plana Baixa”, ha explicat.

Wences Alós Valls també ha reclamat major agilitat en el tractament aeri contra els mosquits, “que ha tornat a demostrar que és el més efectiu. Els últims episodis de mosquits fan més evident la necessitat de mantindre el pla provincial posat en marxa per Javier Moliner i mantindre la seua dotació pressupostària d’1.000.000 d’euros. En aquest sentit, demanaria que es materialitzara l’aportació d’1.000.000 d’euros que es va demanar a la Generalitat i en el seu moment va negar Ximo Puig”.

Finalment, l’alcalde de Moncofa també ha sol·licitat el suport institucional en els problemes com el cotonet, que està perjudicant moltes famílies del sector citrícola, així com el suport institucional davant Costes, “ja que estem patint la incomprensió de les administracions Autonòmica i Central davant la degradació del nostre litoral per falta d’inversió per a construir els espigons que tanta falta fan en el nostre municipi”.