• Wences Alós Valls: “És un nou atractiu turístic que tots els que vulguen podran visitar-lo ja durant este estiu”
  • Dimarts ja obrirà les portes a veïns i visitants amb cita prèvia i en grups reduïts per seguretat sanitària

L’Ajuntament de Moncofa inaugurarà hui dilluns 21 l’esperat Museu d’Història i Etnologia, que recollirà les mostres més importants de la història, cultura i tradicions del poble. Esta obertura es farà en dos grups reduïts per a garantir totes les mesures de seguretat sanitària en estos moments de desescalada de la pandèmia del coronavirus.

Ja serà dimarts quan s’òbriguen les portes oficialment al públic en general. El primer museu de Moncofa podrà ser visitat per tots aquells veïns i visitants que ho desitgen a partir d’eixa data, mitjançant cita prèvia obligatòria per a garantir que es compleixen totes les mesures de seguretat

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha celebrat que “estes instal·lacions expositives són un nou i important atractiu turístic per a Moncofa. Era una llàstima que en ple segle XXI encara no tinguérem un museu, però això ja ho hem solucionat i durant tot l’estiu, tot el que vulga podrà visitar-lo, sempre amb cita prèvia i en grups reduïts”.

L’alcalde ha incidit que “esta és una notícia molt important per al poble, perquè és el primer museu de la nostra història. Va començar gràcies a un dels tallers d’ocupació aconseguits des d’est equip de govern, la qual cosa és un al·licient més ja que a més de suposar treball per a gent del poble que estava desocupada, també ha servit per a contractar autònoms i xicotets empresaris del municipi estos últims anys”.

En l’acte organitzat per a hui dilluns 21 de juny seran presents tots els regidors de l’Ajuntament, així com també estaran les persones i professionals que han treballat per a la posada en marxa del Museu. Entre ells es troben José Albelda, Pepe Franch, Bea Recatalá o Jaume Penalba, Miguel Angel Sanz, entre altres, així com altres treballadors de l’Ajuntament vinculats amb este projecte, com l’arxivera municipal, Teresa Casaus, que serà l’encarregada del Museu, així com la directora del col·legi del municipi.

La regidora de Cultura, Ana Gracia Vilalta, ha destacat que “com és un museu molt vinculat a les nostres tradicions i l’agricultura és una part molt important, estan convidats els presidents de les cooperatives locals SOEX-2, Moncofa, la Cooperativa de Regs i el Sindicat de Regs”.

Al costat d’ells estaran representants dels mitjans de comunicació, així com una representació de veïns que han donat peces que s’exhibeixen en el museu, “perquè és una manera d’agrair-los que gràcies a ells puguem disposar ara d’estes instal·lacions expositives que són un nou atractiu turístic per a Moncofa”, ha insistit la regidora de l’àrea.

Wences Alós ha explicat que “és el museu de la gent de Moncofa, ja que gràcies a la col·laboració de molts veïns del poble hi ha moltes peces allí exhibides que han sigut donades per ells, encara que continuem recollint peces de veïns que tenen material de rellevància històrica per a Moncofa, moltes de les quals les hem restaurades. Volem que siga un museu viu i que es vaja renovant i ampliant contínuament”.

Així, el Museu d’Història i Etnologia de Moncofa disposa d’una àrea de turisme, una altra zona relacionada amb la pesca, una altra de l’agricultura i una altra més vinculada a la història i tradicions del poble. També hi haurà ara una àrea amb la primera exposició, relacionada amb la reconstrucció després de la Guerra Civil, de les àrees devastades, en la qual també hi haurà un monitor per a exhibir vídeos amb esta temàtica. La idea és que es convertisca en una zona específica per a acollir exposicions itinerants.

El Museu d’Història i Etnologia de Moncofa, situat al carrer Major 4, podrà ser visitat mitjançant cita prèvia (excepte els divendres, dia en què no serà necessari), que es podrà concertar a través del telèfon 964579449 i en arxiu@moncofa.com. L’horari serà de dimarts a dissabte, de 9 a 14 hores.

Serà obligatori mantindre les mesures de seguretat per a previndre el contagi del coronavirus i complir els protocols vigents. Serà també obligatori l’ús de màscara, l’ús de gel desinfectant, mantindre la distància de seguretat i es prega tocar el menys possible totes les superfícies dins del museu. Es tracta de generar uns hàbits de prevenció que l’Ajuntament de Moncofa ja està impulsant a través de les xarxes socials, amb les etiquetes #CULTURASEGURA i #Moncofaunestiusegur.

Obres per a fer accessibles els accessos al Museu

Cal recordar que, a més, l’Ajuntament de Moncofa, a la fi de l’any passat, va finalitzar les obres per a fer accessible el carrer Sant Joan, en els limítrofs de la plaça de l’Església i que permetrà, ara, fer accessible el Museu d’Història i Etnologia de Moncofa.

Així ho ha destacat l’alcalde, Wences Alós Valls: “Són obres de microurbanisme que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns. Es tracta d’actuacions que estem fent constantment tots estos anys, tant en els edificis municipals, com són els accessos a l’Ajuntament, així com nombrosos encreuaments de carrers del municipi, que els hem convertits en accessibles”.