• Wences Alós Valls: “Demanem a la Generalitat que, davant esta emergència sanitària, assumisca la seua responsabilitat i faça els tractaments aeris”

L’Ajuntament de Moncofa està reforçant durant tota la setmana els tractaments contra els mosquits davant la proliferació d’esta plaga. L’empresa contractada per l’Ajuntament treballa durant tot l’any contra el mosquit, plaga que s’ha instal·lat a la Comunitat des de fa aproximadament una dècada, però l’eclosió que s’ha produït estos dies ha fet que es descontrolara la situació de manera generalitzada al sud de la costa de Castelló”.


D’esta manera, els equips de treball de l’Ajuntament de Moncofa estan redoblant els tractaments d’extermini i prevenció al nucli urbà, que ja van iniciar abans de Setmana Santa, alhora que reforça els treballs que realitza l’empresa contractada per la Diputació que sol actuar a les parcel·les rurals fora del nucli urbà del municipi.
Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha assegurat que “sabem que este problema, que afecta tota la comarca i el litoral de la província, és molt perjudicial tant per als veïns i veïnes i turistes que venen a visitar-nos, com per a tot el teixit comercial i hostaler del poble, així com les persones que treballen al camp. Estos dies estem ampliant l’àmbit d’actuació al medi rural ja que la Diputació s’està centrant en el focus principal i més gran que se situa a la finca del Pou de Nules, a escassos 50 metres de les primeres vivendes de Moncofa”.


L’alcalde de Moncofa, a més, ha reclamat a la Generalitat Valenciana en una carta que assumisca d’una vegada les seves responsabilitats i s’encarregue tant de realitzar treballs d’extinció directament, així com a ser més permissius alhora d’aprovar els vols per a fer tractaments aeris sobre el terreny. “La sanitat i els tractaments contra les plagues al medi rural són de la seua responsabilitat, així que els instem des de l’Ajuntament de Moncofa que l’assumisquen d’una vegada per totes”.
En esta missiva, adreçada al president de la Generalitat, Ximo Puig, Wences Alós Valls sol·licita una reunió, “juntament amb representants de les conselleries d’Agricultura i Sanitat, per establir mecanismes de lluita contra la plaga de mosquits que està assolant el nostre municipi, i molts altres de la Comunitat”.


L’alcalde de Moncofa hi explica que “creiem que la flexibilització de les condicions i la reducció dels terminis per autorització dels tractaments aeris és necessària, però no suficient. El sistema actual, com s’està demostrant any rere any, no funciona, i considerem que la Generalitat hauria d’assumir els tractaments aeris, així es facilitaria la necessària i ràpida actuació abans que es produïsca l’expansió de la plaga, a més del seu control. Estem segurs que la dramàtica situació d’enguany està directament relacionada amb la tardança del primer tractament aeri realitzat per la Diputació. Mentres experts parlaven que era inexplicable que a mitjans d’abril no s’haguera fet encara ens vam haver d’esperar fins a finals de maig”.