• José Mª Andrés: “És fonamental aconseguir el reconeixement perquè els citricultors milloren la rendibilitat i els ingressos”

L’Ajuntament de Moncofa ha entrat a formar part de l’òrgan consultiu de l’Associació per a la Diferenciació i Posada en Valor de la Qualitat de la Clemenules de la Comarca de la Plana de la província de Castelló. L’objectiu d’esta associació és posar en valor la qualitat de la producció citrícola de la comarca i millorar la rendibilitat i els ingressos de totes les famílies que viuen d’este sector.

José María Andrés, regidor d’Agricultura de Moncofa, ha entrat a formar part del consell consultiu i ha estat present en les reunions que ja s’han anat celebrant, l’última el passat dijous.

El regidor i també tinent alcalde de Moncofa ha assegurat que “l’Ajuntament de Moncofa, com no podia ser d’una altra forma, ha estat present tant en la constitució de l’associació, així com ara integrant el consell consultiu per a fer costat a la citricultura en general i a la clemenules de la Plana Baixa en particular, perquè és molt important per als agricultors de Moncofa”.

José María Andrés ha explicat que “per a l’equip de govern de l’Ajuntament de Moncofa és fonamental estar ajudant els nostres agricultors, perquè és un sector estratègic del nostre municipi ja que moltes famílies viuen d’això, tant treballant en els camps produint, com en els magatzems, com en la seua comercialització. L’Ajuntament de Moncofa i la resta de socis contribuirem inicialment amb una aportació de 2.000 euros perquè es comencen els treballs i els estudis per a poder aconseguir el reconeixement d’una IGP o una denominació d’origen de la clemenules de la nostra zona. És una notícia molt important i positiva per a les famílies del poble que treballen en este sector. Aconseguir el reconeixement de qualitat per a distingir la nostra clemenules d’unes altres és un pas molt important perquè els nostres agricultors puguen obtindre un millor preu per la seua producció i una major rendibilitat”.

A més, este dijous s’han triat els membres de la junta directiva permanent de l’Associació per a la Diferenciació i Posada en Valor de la Qualitat de la Clemenules de la Comarca de la Plana de la província de Castelló. La junta directiva està formada exclusivament per professionals del sector, com exportadors, cooperatives, empreses de subministraments i comerços, entre altres, mentre que els regidors d’Agricultura dels ajuntaments que formen part d’esta associació integraran un òrgan consultiu.

Suport de l’Ajuntament a un sector tradicional

Cal tindre en compte que l’equip de govern que encapçala Wences Alós Valls ha decidit integrar esta associació per a fer costat als citricultores del municipi i aconseguir esta distinció de qualitat que els pot ajudar a millorar els preus i afermar un sector tan tradicional per a Moncofa.

L’Ajuntament de Moncofa sempre ha estat al costat dels citricultors del municipi i, com ha destacat el responsable d’Agricultura de l’equip de Wences Alós Valls, “ho continuarà estant en el futur, com vam demostrar estant també donant suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador. Continuarem mostrant tota la nostra sensibilitat davant de totes les iniciatives que puguen reforçar el sector citrícola, perquè d’ell depenen moltes famílies del poble i és un pilar tradicional de l’economia del municipi”.

Cal tindre en compte que al febrer es va presentar a Nules l’Associació per a la Diferenciació i Posada en Valor de la Qualitat de la Clemenules de la Comarca de la Plana de la província de Castelló. L’objectiu és aconseguir el segell de qualitat per a la clemenules de la Plana, la qual cosa permetrà que esta entitat jurídica permetrà dur a terme els tràmits i gestions pertinents per a poder obtindre este reconeixement.

L’associació compta amb un total de 29 promotors d’entitats tant del sector agrari, com cooperatives de serveis, cooperatives i comerços d’exportació de cítrics, o d’institucions vinculades al sector agrari, com de l’administració pública, com alcaldes i regidors, de Nules, Moncofa, Castelló, Borriana, Betxí, Vila-real, la Vilavella, la Llosa, Almassora, Artana, la Vall d’Uixó, les Alqueries i Onda.