Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Cada persona és un llibre i té una història per contar. Esta és la premissa de la Biblioteca Humana, un projecte que posa en contacte a desconeguts per tal de compartir la seua experiència vital. La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Moncofa ha organitzat una jornada de Biblioteca Humana a l’IES Gilabert de Centelles, a Nules, on estudia la majoria de la població adolescent de Moncofa. La finalitat: trencar tabús i generar un espai de reflexió al voltant de cinc dones amb una trajectòria vital particular.

 

Ahir va tindre lloc a l’Institut d’Educació Secundària Gilabert de Centelles (Nules) una experiència peculiar: la Biblioteca Humana. Esta iniciativa, promoguda per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament Moncofa, es basa en la idea que totes les persones som un recull de vivències que podem compartir per tal que d’altres puguen beneficiar-se del nostre aprenentatge vital. Ana Gracia, regidora d’Igualtat de Moncofa, ha coordinat esta acció, emmarcada en un pla general per al foment de la igualtat efectiva entre homes i dones i l’erradicació de la violència masclista.

La biblioteca humana ha tingut lloc a l’IES Gilabert de Centelles, a Nules, on estudia un elevat percentatge de població adolescent de Moncofa. Alumnes de batxiller han pogut conéixer en persona cinc dones amb una trajectòria vital particular: una dona transsexual, una dona gitana romanesa, una esportista d’elit, una dona migrant i una psicòloga activista, agent de la igualtat i prevenció de la violència de gènere. Totes elles han afrontat les preguntes, formulades des del respecte i ordenadament.

Esta Biblioteca Humana amb veu de dona té lloc amb l’objectiu de despertar la reflexió sobre el que ens queda per canviar a la nostra societat fins a erradicar la violència masclista, una de les lluites per assolir la igualtat efectiva entre dones i homes. Després de les entrevistes entre l’alumnat i els “llibres” humans, ha tingut lloc una posada en comú amb presència de tots els agents que hi han participat: alumnat, professorat i les dones que han visitat el centre. Una jornada per a trencar tabús, fomentar el diàleg i, sobretot, recordar que un llibre no es pot jutjar per la coberta.

Segons paraules de la regidora d´Igualtat, Ana Gracia: “Per als estudiants de 1r de batxillerat ha sigut una experiència el fet de poder parlar amb dones que probablement tenien unes idees preconcebudes d´elles i després de l´entrevista han canviat la percepció que tenien sobre elles. Com a regidora d´Igualtat vull agrair a tots els estudiants i a la direcció de l´IES Gilabert de Nules la coordinació, el respecte i l’interés que han mostrat els estudiants a l´hora de fer les entrevistes.”