Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

  • Wences Alós Valls: “Volem establir les bases sobre les quals s’assente el municipi com una destinació turística sostenible i eficient”

L’Ajuntament de Moncofa ha sol·licitat esta setmana unes ajudes de més de 2,5 milions d’euros a la Unió Europea amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat turística dins de l’estratègia per a impulsar el turisme com una eina de futur per al municipi. Esta línia d’ajudes correspon al Pla de Sostenibilitat en Destinacions, el termini de sol·licitud de les quals ha finalitzat esta mateixa setmana.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa i membre de la Comissió de Turisme de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha assegurat que “hem preparat un expedient molt elaborat per a optar al Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, una línia d’ajudes provinent de la Unió Europea. Amb estes ajudes pretenem establir les bases sobre les quals s’assente Moncofa com una destinació turística eficient, cosa que cada vegada pesa més en els turistes europeus a l’hora de triar la destinació per a vacances”.

El Pla de Sostenibilitat Turística de Moncofa 2023-2025 pretén desenvolupar un model turístic en un entorn privilegiat, a través d’accions que permeten posar en valor i consolidar el turisme de sol i platja de qualitat que caracteritza al municipi, basat en la sostenibilitat, la digitalització i la defensa del patrimoni natural de què disposa Moncofa.

L’alcalde de Moncofa ha concretat que esta sol·licitud d’ajudes a la UE s’estableix en quatre bases. “Hem sol·licitat 1,1 milions d’euros per a mesures de transició verda i sostenible, quasi 528.000 euros per a la millora de l’eficiència energètica, uns altres 260.000 euros per a la transició digital i 615.000 euros per a millorar la nostra competitivitat”, ha explicat Wences Alós Valls.

Cal tindre en compte que esta línia d’ajudes del Pla de Sostenibilitat Turística està pensat per a destinacions turístiques de sol i platja de model mixt, tant turístic com residencial. Estes ajudes s’establirien en tres anualitats, amb més de 1,5 milions per al primer any, quasi 624.000 euros per al segon i una mica més de 354.000 euros per al tercer any.

En la seua explicació, l’Ajuntament de Moncofa ha assegurat que l’oferta turística de Moncofa compta amb un principal atractiu per l’ampli patrimoni material de què disposa, que es troba en les 6 platges i que busca potenciar-se mitjançant la digitalització i innovació turística, i la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial. D’esta manera, esta situació s’alinea de manera directa amb l’objectiu general d’integració de l’oferta dins de les variables enunciades, segons s’indica en l’estratègia de sostenibilitat turística en destinació.

El que es busca, en resum, és el desenvolupament equilibrat del potencial turístic en el conjunt del territori, de manera que contribuïsca a la solució de problemàtiques de dimensions ambientals, socioeconòmiques i territorials de sostenibilitat.

Els objectius específics d’estes ajudes

Tal com es presenta en els objectius específics, la cocreació és clau a l’hora de dissenyar l’estratègia turística. L’estratègia turística es planteja de manera cooperativa amb els diferents actors clau del municipi, amb la finalitat de disposar d’una visió àmplia des de totes les perspectives, i poder posar en valor la riquesa natural i cultural, essencial en l’experiència turística de Moncofa.

Quatre eixos de treball específic

Les actuacions a dur a terme s’estructuraran i assentaran sobre els diferents eixos programàtics establits en la present convocatòria.

En primer lloc, quant a l’eix de transició verda i sostenible, es pretén instaurar un sistema per a la prevenció d’inundacions i riuades com una manera de fer front als problemes d’erosió causats per les fortes pluges torrencials que esdevenen al municipi en els mesos de primavera i les comunes tempestes estivals. També, es preveu la renaturalització de l’entorn del riu Belcaire, així com la creació i gestió d’un centre d’interpretació i observació de la naturalesa en la zona pròxima a la desembocadura del riu Belcaire, al costat de la senda blava de Moncofa i la reserva de la tortuga europea. Esta actuació serveix com a connexió entre la platja i el camí Cabres. Igualment, es preveu la instal·lació de 20 illes de reciclatge per a gestionar els residus urbans que ara com ara es troben mal gestionats i molts acaben en la zona natural, degradant l’entorn.

Quant a l’eix relatiu a l’eficiència energètica, destaquen les actuacions d’instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en llocs estratègics d’afluència turística, el canvi de quadres elèctrics i instal·lació de lluminàries LED en els productes turístics. Així mateix, s’afig la conversió en zona de vianants dels carrers principals del poble, transformant el model de mobilitat i l’accessibilitat dels espais.

En matèria de transició digital es reuneixen una sèrie d’actuacions basades en l’adquisició d’equipament smart city, que permeten l’obtenció de dades rellevants per al turisme, entre elles s’inclou: la millora de la pàgina web de Moncofa, eines de màrqueting digital i comercialització turística, sistema d’intel·ligència turística, la instal·lació d’una pantalla tàctil en l’oficina de turisme i formacions als actors claus del sector turístic per a l’acceleració i transformació digital.

Finalment, quant a l’eix de competitivitat, destaquen les actuacions d’accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques en la zona del Grau, les instal·lacions de mobiliari públic en la zona de la platja, les quals inclouen llocs de socorrisme i llocs de Servei d’Atenció al Turista Estranger (SATE). Per últim, es preveu la creació d’una oficina de gestió del PSTD.