Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

  • Alós Valls: “Estem setmanes intentant contactar, sense èxit, amb la Direcció General de Costes en Madrid”

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha insistit al Govern que avance d’una vegada en les obres per a regenerar i protegir el litoral del municipi. L’Ajuntament ha incidit estes últimes setmanes de nou a resoldre esta necessitat després dels problemes que han paralitzat la recuperació del litoral en altres municipis de l’entorn.

Wences Alós Valls ha lamentat que “seguim sense notícies de com i quan es començarà este treball. De fet estem diverses setmanes intentant parlar amb la Direcció General de Costes a Madrid sense gens d’èxit. Encara que en el seu moment ens van assegurar que es duria a terme, independentment del que poguera passar en altres municipis, no estem segurs si esta postura es manté amb el canvi del nou govern. L’objectiu era, precisament, que en els llocs on no hi hagueren al·legacions els projectes avançaren independentment de possibles al·legacions en altres poblacions.”

L’alcalde de Moncofa si que ha mantingut contacte recentment amb el responsable territorial de Costes a Castelló, però el problema consisteix en el fet que és Madrid que ha de posar el projecte definitivament en marxa i als quals l’alcalde desitja transmetre la necessitat d’actuar en tot el litoral.

Cal recordar que ja al gener l’Ajuntament de Moncofa va criticar la inacció del Govern a l’hora de garantir les infraestructures del litoral del municipi i que genera greus desperfectes cada vegada que es produeix una tempesta. Això va tornar a succeir al gener amb la tempesta Filomena, que va provocar nombrosos danys a pesar que el municipi porta reclamant les obres molts anys ja.

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha assegurat que “la tempesta Filomena va posar en evidència la necessitat que Costes actue amb urgència en tot el litoral del municipi. És lamentable que en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 el Govern seguisca sense contemplar una dotació econòmica suficient per a escometre esta millora fonamental per a la seguretat dels propietaris de la costa, així com per a millorar les oportunitats del sector hostaler i comercial de Moncofa”.

“La inacció del Govern central respecte als projectes de defensa del litoral provoca que, cada pocs mesos, i sempre que hi ha un temporal, es patisquen inundacions i danys, moltes vegades de gravetat. Moncofa és un referent turístic a l’estiu, però a l’hivern el Govern ens condemna a no poder-ho ser també i que no es puga allargar la temporada alta a causa d’esta inacció, la qual cosa perjudica molts xicotets empresaris i autònoms del poble”, ha assegurat Alós Valls.

La realitat és que esta falta de manteniment i conservació d’infraestructures en el litoral és una cosa que s’arrossega des de fa una dècada i l’efecte de les tempestes i de l’onatge no són solament qüestió del canvi climàtic, sinó també de la falta d’actuacions del Govern central, amb la barrera del port de Borriana, que agreuja els efectes perjudicials cap al sud sense realitzar altres accions que el compensen.

L’alcalde de Moncofa ha explicat que “el Govern ha d’actuar ja, sense més dilacions. I no solament en els projectes que ja estan en redacció, com el del riu cap al sud, que afectaria el camí Cabres, sinó també traient a licitació els projectes que afecten el Grau de Moncofa, en l’avinguda Mare Nostrum, en la qual sempre hi ha hagut molts danys i inundacions, així com en el mateix passeig. En estos punts existeixen defenses, però amb els anys s’estan desgastant i s’estan demostrant clarament insuficients. El Govern ha d’actuar ja”.