Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

  • Pedro Sales: “Volem tindre-les amanides abans tant com a opció d’oci, com estímul econòmic per al nostre municipi”

L’Ajuntament de Moncofa ha posat ja en marxa esta setmana els treballs de neteja i condicionament de les platges de Moncofa per a poder tindre-les perfectament llestes per a l’ús el pròxim 1 de juny, amb tots els serveis. L’equip de govern que encapçala Wences Alós Valls ha decidit avançar enguany els serveis al públic a les platges del municipi per a donar més opcions d’oci segur i a l’aire lliure en un any en què hi ha hagut tantes limitacions de moviments per la pandèmia del coronavirus.

Pedro Sales, regidor de Platges i Medi Ambient, ha explicat que “volem tindre les platges plenament operatives l’1 de juny, abans que mai, perquè la gent vol gaudir de la platja i necessiten oci i espais oberts. A més, és un estímul per al teixit comercial i turístic del municipi”.

El regidor de Platges de Moncofa ha puntualitzat que “ja hem començat a aplanar i netejar les zones més allunyades de l’aigua i el següent pas serà començar a col·locar les passarel·les, les zones d’ombratge i altres serveis per a la gent que vulga gaudir de les nostres platges”.

Per a això ja hi ha quatre màquines treballant a les platges del municipi. Hi ha tres tractors amb pales que estan aplanant la zona i fent treballs generals de neteja, així com una màquina més gran que és la que s’utilitza per a traslladar grans quantitats d’arena d’una zona a una altra per a igualar i aplanar la zona.

Pedro Sales ha explicat que “els treballs han començat dilluns, mentre que el pròxim dilluns 17 començarem també a posar un tros de passarel·la, ombratges i para-sols, perquè la setmana del 24 fins a final de mes s’acaben d’instal·lar tots estos serveis necessaris per a fer més còmoda l’estada a les platges tant als veïns com als visitants. Les papereres es posaran ja a última hora, perquè el dia del dia 1 de juny ja puga estar oberta”.

D’altra banda, el 14 de juny se sol·licitarà la instal·lació de les postes sanitàries i el 17 de juny està prevista la seua instal·lació i la de la caseta per al material i els serveis necessaris per a les persones amb mobilitat reduïda, així com les zones de WC.

Tot això s’està fent amb l’objectiu que el 23 de juny comence oficialment la temporada de banys, que és quan comencen també el seu treball els socorristes. El 31 d’agost serà la fi de temporada oficial, encara que els socorristes estaran encara fins a mitjan setembre.

Pedro Sales ha assegurat que “esta és una aposta important de l’Ajuntament de Moncofa i ens hem avançat per a tractar de facilitar als veïns del poble i als visitants una opció d’oci a l’aire lliure que estan necessitant, a més de dinamitzar l’economia dels xicotets empresaris i comerciants de Moncofa”.

Recuperar zones danyades pel temporal Filomena

Enguany els treballs són especialment intensos pel mal estat en què va deixar les platges del municipi el temporal Filomena. Encara que l’Ajuntament va fer els treballs de neteja dels danys causats pel temporal fa quatre mesos, encara hi ha zones perjudicades per estos desperfectes.

Wences Alós Valls ha lamentat que “Moncofa, igual que tots els municipis del sud de Castelló, estem ja una dècada reclamant les obres de defensa del litoral i, molts, l’única cosa que tenim és l’inici de la redacció d’algun projecte, res més malgrat la urgència d’estes infraestructures”.

A més, el municipi de Moncofa va haver d’assumir un altre sobrecost per estos serveis de neteja i obres per a recuperar la normalitat en la zona litoral del poble. Cal recordar que ja es va haver de gastar al febrer de l’any passat 40.000 euros en treballs de neteja i 15.000 euros en reparacions en el passeig marítim. El problema és que, encara que ara es retorne la normalitat a la zona, l’experiència demostra que res pot assegurar que no tornen a ser necessàries abans de l’estiu si arriba una altra tempesta esta primavera.

Moncofa ja reclamava la reconsideració del tram de costa davant del Grau de prioritat mitjana a alta pocs mesos després de la presentació del “Projecte de defensa litoral sud de Castelló, considerant els efectes del canvi climàtic”, en 2015. Ara, sis anys després, no hi ha cap obra contemplada en el pla que s’haja executat, simplement s’ha adjudicat la redacció d’un dels projectes, i el tram davant del poblat marítim continua sent considerat només de prioritat mitjana.

Perjudici per a les oportunitats turístiques i econòmiques del poble

“La inacció del Govern central respecte als projectes de defensa del litoral provoca que sempre que hi ha un temporal es patisquen inundacions i danys, moltes vegades de gravetat. Moncofa és un referent turístic a l’estiu, però a l’hivern el Govern ens condemna a no poder-ho ser també i que es puga allargar la temporada alta a causa d’esta inacció, la qual cosa perjudica molts xicotets empresaris i autònoms del poble”, lamentava Alós Valls.

La realitat és que esta falta d’infraestructures en el litoral és un fet que s’arrossega des de fa una dècada i l’efecte de les tempestes i de l’onatge no són solament qüestió del canvi climàtic, sinó també de la falta d’actuacions del propi Govern central, amb la barrera del port de Borriana, que agreuja els efectes perjudicials cap al sud.