Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Wences Alòs Valls, alcalde de Moncofa i vicepresident del Pacte Territorial per l’Ocupació de la Plana Baixa, acompanyant la presidenta, Tania Baños, i l’alcalde d’Alfondeguilla, Salvador Ventura, han visitat l’actuació de recuperació de patrimoni bèl·lic realitzada a Moncofa amb la direcció tècnica d’arqueologia a càrrec d’Arqueocas.

Segons l’alcalde, “el Pacte Territorial ha posat en valor els recursos oblidats i els ha convertit en un producte turístic nou i atractiu, recursos que són presents en tots i cadascun dels municipis que conformen el Pacte”. La presentació realitzada en el dia de hui correspon a espais amb restes patrimonials bèl·liques de la Guerra Civil situades a Alfondeguilla, la Llosa i Moncofa, i està previst que en les pròximes anualitats es continuen realitzant actuacions en els altres municipis pertanyents al pacte.

Per a l’alcalde de Moncofa, “la creació d’este producte turístic beneficiarà a tots els municipis generant ocupació i turisme, i corrobora l’encertada que va ser la decisió d’introduir Castelló Sud dins del Pacte Territorial durant la passada legislatura”.

El niu d’Amplets

A l’abril de 1938, les tropes nacionals van iniciar l’Ofensiva sobre València, davant de la qual l’exèrcit republicà va plantejar una batalla defensiva entorn de la construcció d’una sèrie de línies o barreres fortificades, sent la més important i principal la denominada “Línia XYZ

La defensa republicana es va basar en el plantejament d’un sistema defensiu en profunditat a partir de diverses línies entre les que es troben estes fortificacions de la Plana Baixa que formaven part d’una segona línia a rereguarda de la primera (que aprofitava el barranc del Torrent, a Nules). Esta segona línia, que travessava els termes de la Vall d’Uixó, Nules i Moncofa, es va denominar la “Línia del Belcaire”, i la seua missió era la d’aguantar si es perdia la primera i que l’enemic no arribara a la línia posterior (XYZ).

El niu de metralladores d’Amplets, que formava part de la línia del Belcaire té unes dimensions de 6,1 m de longitud per 4,6 m d’ample. Té una entrada que fa colze per protegir contra els bombardejos i un frontal arrodonit al qual es va emmotllar posteriorment un canal de reg. Posseïa unes parets de fins a 1 m de grossor i tres espitlleres per a l’ús d’armes automàtiques. Per a la construcció, primer es va formar un nucli de formigó amb graves que li conferia el blindatge i després es va revestir (tant a l’interior com a l’exterior) amb xicotets blocs prefabricats de ciment i grava. En la postguerra, la coberta va ser dinamitada.