Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

  • Alós Valls: “Portem una dècada reclamant les obres per defensar el litoral i amb prou feines es licitat la redacció d’un projecte”

 

Moncofa, 12 de gener de 20210.- L’Ajuntament de Moncofa ja ha començat els treballs de neteja dels desperfectes originats per la temporal Filomena. L’alcalde del municipi, Wences Alós Valls, ha volgut que es realitzin aquests serveis immediatament perquè el poble pugui tornar a la normalitat el més aviat possible, un cop que s’ha donat per finalitzat el cicle de pluges i temporal marítim, que tant a afectat el litoral.

Cal tenir en compte que aquest temporal no ha afectat només a l’interior de la província de Castelló, sinó que també s’han notat els seus efectes en el litoral, especialment al sud. Encara que amb menys intensitat que a l’interior i, també, amb menys intensitat que la passada DANA Glòria, just fa un any, la manca d’obres de defensa litoral ha provocat que els danys es repeteixin, com va denunciar l’alcalde ja el cap de setmana.

Wences Alós Valls ha lamentat que “Moncofa, igual que tots els municipis de sud de Castelló, portem ja una dècada reclamant les obres de defensa litoral i, molts, l’única cosa que tenim és l’inici de la redacció d’algun projecte, res més tot i la urgència d’aquestes infraestructures “.

A més. el municipi de Moncofa haurà d’assumir un altre sobrecost per aquests serveis de neteja i obres per recuperar la normalitat a la zona litoral de poble. Cal recordar que ja es va haver de gastar al febrer de l’any passat 40.000 euros en treballs de neteja i 15.000 euros en reparacions al passeig marítim. El problema és que, encara que ara es torni la normalitat a la zona, l’experiència demostra que res no pot assegurar que no tornin a ser necessàries abans de l’estiu si arriba una altra tempesta aquest hivern.

 

L’alcalde reclama prioritat alta per a aquesta infraestructura

Moncofa ja reclamava la reconsideració de l’tram de costa enfront de l’Grau de prioritat mitjana a alta pocs mesos després de la presentació del “Projecte de defensa litoral sud de Castelló, considerant els efectes de l’canvi climàtic”, en 2015. Ara, sis anys després, no hi ha cap obra prevista en el pla que s’hagi executat, simplement s’ha adjudicat la redacció d’un dels projectes, i el tram davant de l’poblat marítim segueix sent considerat només de prioritat mitjana.

L’alcalde critica que “si en sis anys no s’ha executat cap de les obres de prioritat alta, quant haurem d’esperar per a les obres que es van considerar de prioritat mitjana? Quants anys haurem d’aguantar els veïns veient com, per culpa de la inacció de el Govern d’Espanya, s’inunda l’avinguda principal del nostre municipi? ”

Wences Alós Valls, durant la inspecció que va fer aquest cap de setmana per valorar els desperfectes causats pel temporal, ja protesto per “la inacció de Govern a l’hora de garantir les infraestructures de litoral del municipi, que genera greus desperfectes cada vegada que es produeix una tempesta. Això ha tornat a succeir aquest cap de setmana, amb la tempesta Filomena, que ha provocat nombrosos danys tot i que el municipi porta reclamant les obres molts anys ja “.

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, assegurava que “la tempesta Filomena posa en evidència la necessitat que Costes actuï amb urgència en tot el litoral del municipi. És lamentable que en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 el Govern segueixi sense contemplar una dotació econòmica suficient per emprendre aquesta millora fonamental per a la seguretat dels propietaris de la costa, així com per millorar les oportunitats de el sector hostaler i comercial de Moncofa “.

 

Perjudici per a les oportunitats turístiques i econòmiques de la vila

“La inacció de Govern Central respecte als projectes de defensa litoral fa que sempre que hi ha un temporal, es pateixin inundacions i danys, moltes vegades de gravetat. Moncofa és un referent turístic a l’estiu, però a l’hivern el Govern ens condemna a no poder-ho ser també i que es pugui allargar la temporada alta a causa d’aquesta inacció, el que perjudica molts petits empresaris i autònoms de la vila “, lamentava Alós Valls.

La realitat és que aquesta manca d’infraestructures al litoral és una cosa que s’arrossega des de fa una dècada i l’efecte de les tempestes i de l’onatge no són només qüestió de el canvi climàtic, sinó també de la manca d’actuacions de el mateix Govern central, amb la barrera del port de Borriana, que agreuja els efectes perjudicials cap al sud.