L’Alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha mostrat la seva decepció davant el “pobre” resultat obtingut d’en la reunió amb representants de la Generalitat Valenciana a la seu de la Generalitat a Castelló. Tot i que a la mateixa hagin acudit 3 directors generals (Sanitat, Medi Ambient i Agricultura) i la cap del Servei d’Emergències “el compromís en la lluita diària contra els mosquits ha estat escàs”.
La Generalitat s’ha compromès a posar en funcionament una xarxa de seguiment i detecció del mosquit de la marjal a més una sèrie de brigades (sense especificar els mitjans) a partir de l’1 de desembre.
L’alcalde de Moncofa considera que si bé és positiu que la Generalitat posi mitjans, una sèrie de brigades, que considera limitades, adverteix que el Consell continua descartant el tractament aeri que, segons l’alcalde, “ha de ser complementari al terrestre i fonamental en els primers moment per frenar l’expansió de la plaga “.
Moncofa ha posat en la reunió de manifest la necessitat de trobar un sistema en el qual, amb la participació activa de la Generalitat, i no amb una actuació excepcional com l’actual, s’aconsegueixi que aquesta situació no es torni a repetir.
Segons Wences Alós “d’aquí a poc, és possible que fins i tot abans que actuï la Generalitat, arribarà el fred i acabarà amb el problema. Però la Generalitat s’ha de preparar per a futurs episodis que no entenen de límits municipals, cosa que continuen sense ni tan sols plantejar-se, deixant sols als ajuntaments, reafirmant la seva visió que és que es tracta d’una competència exclusivament municipal “.
A la reunió algun dels directors generals fins i tot arribo a mostrar el desconeixement d’episodis similars en els mesos passats evidenciant desconeixement de la Generalitat respecte a aquest greu problema que afecta els ciutadans de Moncofa i la Plana Baixa.