Corriol camanegre

Medi Ambient

Ecoparc

Analítiques aigües de bany

Renaturalitzant platges: cuidant el corriol, cuidem les nostres platges

Durant les últimes dècades, el corriol camanegre s’ha concentrat per a nidificar en platges naturals on les molèsties humanes són reduïdes i hi ha pocs depredadors. No obstant això, les dades dels últims anys indiquen que les poblacions disminueixen cada vegada més i la seua recuperació depén de mantindre les platges naturals com a refugi i de restablir altres poblacions nidificants més xicotetes o extintes en platges on l’alteració i destrucció d’hàbitat han sigut majors en el passat.

En aquest context, SEO/BirdLife en col·laboració amb l’Ajuntament de Moncofa, i gràcies a l’ajuda concedida per la Fundació Bancaixa i CaixaBank de la III Convocatòria Mediambiental, treballen en un projecte de renaturalització del litoral valencià per a la recuperació de xicotetes o extintes poblacions de corriol camanegre i contribuir a la conservació del sistema dunar de les seues platges. L’Ajuntament de Moncofa participa activament amb accions a les platges de L’Estanyol i de Beniesma.

Llegiu annex I

PLATGES RENATURALITZADES · PLAYAS RENATURALIZADAS

Les platges i dunes valencianes alberguen una valuosa flora i fauna, present únicament en aquests ambients, i en molts casos amenaçada i protegida. A més, els sistemes dunars compleixen una funció molt important: ens protegeixen davant els efectes de l’entrada d’aigua de la mar terra endins i de la salinització durant els temporals marins.

Perquè puguen complir la seua funció de protecció enfront dels temporals marins i contribuir a la conservació de la biodiversitat, les platges necessiten un element clau: les restes orgàniques aportades per la mar. De manera natural, a les platges s’acumulen restes vegetals aportades per l’onatge. Aquestes restes, com a canyes, branques i arribatges de posidònia i altres plantes i algues no embruten la platja, NO SÓN FEM! Tenen diverses funcions importants, entre elles la de formar un parany per a captar arena i retindre-la a les platges, creant dunes embrionàries que finalment donen estabilitat a la duna i ajuden al seu creixement. En la mesura en què tot aquest material no es manté a les platges, aquestes pateixen amb major força l’erosió del vent i onatge, i la biodiversitat es ressent.

Concretament, aquestes restes formen els hàbitats que requereix una de les espècies més amenaçades de les nostres platges, el corriol camanegre. Davant l’absència de restes es veu obligat a nidificar en les dunes, on pateix una major predació i té menys aliment, motius que, entre altres, l’han conduït a estar greument amenaçat. Per això, les accions de renaturalització de platges mantenint part de les restes vegetals contribueix positivament en molts aspectes a la conservació de les platges: cuidant el corriol, cuidem les nostres platges.

Llegiu annex III