Moncofa ha aprovat el Pressupost Municipal per a l’exercici 2017, per un import de 12,3 milions d’euros. Pressupost que, si es descompten obres urbanístiques de difícil execució, quedaria en 9,2 milions. L’alcalde de la localitat i regidor d’Hisenda, Wences Alós, qualifica els comptes com a “realistes que responen a les necessitats dels veïns i que encara que no han sigut aprovades per unanimitat són fruit de l’esforç i la negociació, i reflecteix el 90% de les demandes dels grups polítics”.

La xifra total del nou pressupost municipal arriba als 12.343.968,73 euros, encara que, si es descompten dos obres de difícil execució, es queda en 9.241.831, molt lluny dels 31 milions que va arribar el pressupost de Moncofa l’any 2006.

En el costat dels ingressos, l’entrada en vigor de la revisió cadastral a la baixa i la baixada del tipus impositiu farà que enguany siga el primer en què els veïns de la localitat noten una baixada generalitzada per contribucions urbanes a Moncofa.

Pel costat de la despesa, l’increment de les inversions municipals no ve derivat de la realització de cap gran projecte (amb l’excepció d’una dotació de 200.000 euros per al Pla Director de Clavegueram) sinó, en molts casos, d’actuacions, obres o projectes pendents des de fa anys i nombroses actuacions de reparació i adequació d’infraestructures deteriorades per una crònica falta de manteniment. I també com a resposta a peticions veïnals.

Un altre dels aspectes més destacats del Pressupost Municipal per a 2017 i que també va ser objecte de debat en el Ple, és la reducció del deute municipal, que a finals del 2017 serà un 65% inferior al deute d’inici del 2016. S’espera que el deute passe dels 7,6 milions d’inicis del 2016 a 2,6 a finals del 2017, situant la ràtio d’endeutament entorn del 25%.

L’aposta per l’ocupació i els serveis socials també és una aposta clara en estos pressupostos. Mentres que Serveis Socials tenen una dotació de 155.000 euros les partides relacionades amb el foment de l’ocupació sumen 655.000 euros, dels quals quasi el 50% correspon a un taller d’ocupació.

Durant el Ple, el portaveu del Grup Popular José María Andrés ha detallat els aspectes més destacables del nou pressupost, en el qual destaca “la baixada de l’IBI, l’increment de les inversions municipals i la clara aposta per aconseguir el primer taller d’ocupació per a la localitat”.

Per al portaveu socialista, Jaime Picher: “Hem votat a favor perquè s’han atés els nostres projectes i s’ha obtingut el compromís de licitar els treballs en la via pública”.

Compromís es va abstindre en la votació a l’interpretar que si bé s’havien tingut en compte moltes propostes, d’altres no, i hi havien assumptes pendents (com la relació de llocs de treball) que els va dur a no votar a favor encara que tampoc en contra.

Mentres que Ciutadans, en boca de la seua representant, Sandra Juliá, va assegurar: “Que si bé la gestió realitzada entre tots en els últim anys havia millorat molt respecte al passat, encara quedaven mocions pendents de l’últim any”, i era este el principal motiu de la seua abstenció.