Sorry, this entry is only available in VA and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

  • Un mes després de la sol·licitud d’implicació a la Conselleria d’Agricultura, no hi ha hagut cap resposta
  • La presència de mosquits s’ha incrementat respecte al passat mes de setembre

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha remés una missiva al president de la Generalitat, Ximo Puig, al qual sol·licita una reunió juntament amb representants de les conselleries d’Agricultura i Sanitat “per a establir mecanismes de lluita contra la plaga de mosquits que està assolant el nostre municipi, i molts altres de la Comunitat”.

Per a l’alcalde, el sistema actual establit de lluita contra els mosquits (segmentat per municipis i amb grans dificultats per a l’autorització de tractaments aeris) no està resultant efectiu. I considera que “la Generalitat Valenciana ha d’implicar-se amb mitjans humans i tècnics en la lluita contra esta plaga, específicament des de la Conselleria d’Agricultura que posseeix tècnics especialitzats en plagues, coneixements i experiència sobrada”.

La sol·licitud d’esta reunió ve després que la carta enviada a la Conselleria d’Agricultura on sol·licitava la implicació en la lluita contra els mosquits, enviada a principis d’octubre, no haja rebut cap resposta i la presència de mosquits, lluny de disminuir, s’ha incrementat.

El representant municipal no es conforma amb l’autorització de tractaments aeris sinó que proposa “una implicació plena de la Generalitat en la lluita contra els mosquits, que no entenen de límits municipals ni provincials” i apunta com a possible distribució de funcions “que els ajuntaments se centren en els nuclis urbans i la Generalitat en les zones rústiques”.

Segons sembla, la proliferació de mosquits ha fet que la seua presència siga fins i tot major que durant el mes de setembre passat, a causa dels repetits episodis de pluges (especialment les intenses pluges de mitjan octubre), que han produït nombroses basses d’aigua, i que han anat seguits de dies d’elevades temperatures.

En estos moments les molèsties s’han estés a totes les facetes de la vida, des d’anar a dur els xiquets a escola, a treballar en el magatzem o en el camp.

L’alcalde assegura que l’Ajuntament ha estat realitzant els tractaments preventius adequats en el nucli urbà, fins i tot en el camp; no obstant això, no es posseeixen mitjans ni recursos per a realitzar una labor preventiva ni adulticida en tots els terrenys agrícoles o de marjal. De fet, els controls realitzats per la universitat a principis del mes de setembre en el nucli urbà van posar de manifest que la presència de mosquits estava controlada, però en produir-se una eclosió massiva en els camps, l’efecte contagi sobre el nucli urbà és immediat.

S’apunta a la finca del Pou com un dels principals focus

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Moncofa es considera convenient “que la Generalitat realitze el tractament aeri sobre la finca del Pou, en el terme municipal de Nules, però en el mateix límit entre tots dos municipis, a escassos metres dels habitatges de Moncofa, on l’acumulació d’aigua encara existent està fent que les prop de 1000 fanecades es convertisquen en un gran focus de problemes a les poblacions i camps veïns”.